Historické fotografie

30.11.2008 14:16

Do fotogalerie byly přidány tři historické fotografie z výroby dřevěného uhlí v Českém lese od zaniklé vesnice Hraničky (Reichenthal). Na třech fotografiích je zachycen uhlíř Franz Herlisch.

Milíř 1929

archiv Karl Bauer (Altenstadt)

Foceno v srpnu 1929 mezi Hraničkami (Reichenthal) a Žebráckým Žďárem (Petlarnbrand) u lokality zvané „Roten Kreuz“.

Cca 60 m3 milíř hořel zhruba 3 týdny. Vpravo od milíře je uhlířská chatka.

 

 

Milíř 1936a  a  Milíř 1936b

archiv Ervin Klotz (Pleystein)

Foceno v roce 1936 mezi Hraničkami (Reichenthal) a městečkem Reichenau v SRN v lokalitě Sägbüschen, mezi jižním koncem obce a státní hranicí poblíž Ernestina rybníka (zvaného také Neuweiher).

O uhlířích z výše publikovaných fotografií

Johann Stöckl (Kaschperl)

 

Narodil se v roce 1836 Barbaře a Michlovi Stöcklovým v Hraničkách (Reichenthal). Sloužil v rakouské armádě, kde byl v roce 1859 u Solferina těžce raněn do nohy a upadl do zajetí. Zpět do Čech se vrátil jako válečný veterán invalida k vévodovi Friedrichu Beaufort-Spontini do Bečova. Po čase se přestěhoval zpět do Hraniček. ± do roku 1905 pálil pro Franze Herlische jeden až dva milíře ročně za jeden zlatý denně u Petlarnbrandner Totenberg. Zemřel v roce 1924. Naučil uhlířskému řemeslu Franze Herlische.

Franz Herlisch (Schwarzmacher Harl)

 

Původně lžičař. Po zavedení manufakturní výroby lžic (cca 1905) se začal sám živit pálením dřevěného uhlí ve službách Kolowratů na Dianabergu (dnes Diana). Žebřinovým povozem vozil dřevěné uhlí do Tachova. Hlavními odběrateli byli kováři, zámečníci, tachovský knížecí zámek (do žehliček), tabáková fabrika, pivovar, pilníkáři a instalatéři. Poslední milíř pálil v roce 1937-1938. Milíře pálil v okolí Hraniček (Reichenthal) a Žebráckého Žďáru (Petlarnbrand).